Цифровая жизнь вокруг нас

Електронні підручники в Україні, 2020/2021 навчальний рік


Діти з величезними рюкзаками, які можна замінити електронними книжками Де можна безпечно завантажити електронні копії українських шкільних підручників? Що таке електронний підручник - це електронна книга чи планшет? Яка технологія найкраще підходить для такого підручника - LCD, AMOLED чи e-ink? Чи доцільно використовувати смартфон в якості електронного підручника?

В статті відповіді на ці та інші запитання щодо впровадження електронних шкільних підручників в Україні.

Електронний підручник - все тільки починається


В даний час існує декілька версій визначення словосполучення "електронний підручник" - починаючи від файлів електронних версій навчальних посібників і закінчуючи складними електронними пристроями, які оновлюються з централізованого джерела і інтерактивно взаємодіють з учнем, включаючи виставляння оцінок, завантаження домашнього завдання і іншу фантастику. Час останніх ще не настав і настане не завтра, тому в рамках даної статті електронним підручником вважається електронний пристрій, який замінює собою шкільні підручники і додаткову літературу.

Багато дітей вже використовували раніше телефони великих діагоналей, електронні книги та планшети як певну альтернативу паперовим книжкам і оцінили певні переваги від такої роботи, тому і в наступному 2020/2021 навчальному році самі діти і небайдужі батьки думають про те, який саме придбати електронний підручник, щоб можна було б замінити класичні паперові підручники та хрестоматії, щоб не травмувати здоров'я перевантаженням хребта.

До речі, велика кількість вчителів в школах відносяться до цієї ідеї, м'яко кажучи, не дуже прихильно, і в них є на це свої причини:
  • Електронні підручники (в даний час це смартфони великих діагоналей, електронні книги та планшети) відрізняються від класичних шкільних підручників і дітям певним чином важче буде працювати синхронно з класом. Дійсно, електронні пристрої і паперові підручники досить сильно відрізняються, але все ж не наскільки, щоб це могло бути серйозною проблемою. Це підтверджують і багато дітей, хоча працювати на маленьких екранах справді дуже незручно або практично неможливо.
  • На відміну від смартфонів, електронні підручники великого розміру на перервах майже завжди будуть залишатись у класі, тому їх можуть вкрасти, що буде додатковою проблемою для вчителів. Також всі електронні підручники доволі тендітні пристрої, і якщо звичайна книжка за своє життя падає зі столу десятки разів без особливих пошкоджень, то електронній буде достатньо і одного разу.
  • Звичайна інерційність мислення старших вчителів і страх будь-яких інновацій.
Але все ж більшість вчителів, особливо молодих, до ідеї впровадження електронних підручників ставляться позитивно або нейтрально, тому батькам залишається лише зробити правильний вибір. А з цим є певні труднощі.

Складний вибір


Треба з'ясувати, що повинні вміти електронні шкільні підручники, які могли б стати повноцінною заміною паперових підручників:
  • Великий екран, діагональ не менше 8 дюймів. Розповсюджені в даний час 6-7-дюймові електронні книги і планшети, особливо недорогі, часто показують текст або нечітко, або занадто дрібно, або доводиться часто скролити сторінку.
  • Роздільна здатність не менше 1200x800 пікселів. При меншій роздільній здатності втрачається чіткість малюнків, а текст в багатьох місцях взагалі може бути нечитабельним.
  • Робота від батареї не менше 6 годин, враховуючи старіння батареї з часом. Для того, щоб електронний підручник не вимкнувся в школі в ході навчального процесу, в нього повинна бути потужна батарея або технологія, яка дасть змогу працювати без підзарядки тривалий час. В якості "аварійного" варіанту бажано мати з собою зовнішню батарею будь-якої ємності.
  • Технологія кольорового зображення, наближена до паперових книжок, як найбільш безпечна для дитячих очей.
В даний час на українському ринку немає електронного пристрою, який міг би за розумну ціну задовольняти усім цим вимогам, тому варіантів електронних підручників може бути декілька. Так як значна частина батьків вважає, що можна просто придбати недорогий планшет, то варто зауважити, що тривала робота з такими пристроями не найкращим чином впливає на зір, особливо дітей, тому без особливої шкоди для здоров'я дитини можна використовувати лише електронні підручники з екраном e-ink. На жаль, в даний час вказана технологія не дозволяє якісно відтворювати кольори, хоча в цьому напрямку ведуться активні розробки, які можуть бути доступні на ринку вже на початку 2021 року.

В продажу доступна велика кількість різноманітних пристроїв з екранами e-ink, які можна використовувати як електронні підручники в школі. Вони мають нешкідливе для зору зображення, можуть працювати від батареї тижнями без підзарядки, але мають лише 16 відтінків сірого. Для класичних художніх творів і деяких підручників, де достатньо монохромного зображення, використання таких пристроїв в якості електронних підручників може бути ідеальним, але в багатьох інших випадках, особливо в початкових класах, без кольорового зображення заміна шкільних підручників неможлива. Великим плюсом більшості пристроїв на технології e-ink є неможливість відтворення на них мультимедійних файлів, таким чином, електронний підручник буде саме шкільним підручником, а не звичайною ігровою приставкою типу планшету з десятками ігор і сотнями мультимедійних "приколів" всередині.

Можливі варіанти


E-ink електронний підручник 1. Змішаний варіант e-ink електронного підручника.

У цьому варіанті паперові версії підручників і книг, в яких колір має критичне значення, використовуються як звичайно, а в якості електронного підручника використовується електронна книга з екраном e-ink, в яку завантажуються всі інші шкільні підручники і додаткова література. Дуже великим плюсом технології e-ink є тривала робота від батареї, до 2-3 тижнів при активному використанні.

В якості електронних підручників бажано використовувати електронні книги великої діагоналі, наприклад, шикарний PocketBook X (10 дюймів, вартість близько 11000 грн), більш скромний PocketBook InkPad 3 Pro 740 (8 дюймів, вартість близько 7000 грн) або аналогічні. Використання електронних книг менших діагоналей небажано, але у крайньому випадку можна використати недорогі 6-дюймові електронні книги, наприклад, EvroMedia Argument (вартість до 3000 грн) або аналогічні. Важливо, щоб роздільна здатність була не нижче 1024x758 або 1024x768.

E-ink електронний підручник (кольоровий) 2. Повний варіант e-ink електронного підручника.

У цьому варіанті всі електронні версії підручників, книг та додаткова література завантажені до електронної книги з кольоровим екраном e-ink. Технології виробництва екранів e-ink ACeP в даний час вже дозволяють відтворювати яскраві живі кольори, але такі пристрої ще відсутні в продажу, до того ж орієнтовна вартість електронних книг, які використовують такі екрани, дуже висока, що є неприйнятним для більшості батьків, тому доцільно почекати орієнтовно до початку 2021 року, коли ці пристрої з'являться в продажу. В даний же час можна придбати кольорові пристрої на попередній версії технології e-ink, наприклад, PocketBook 633 Color - вони хоча і мають невелику діагональ, бліденькі кольори і низьку роздільну здатність, але при цьому відносно невисоку ціну.

LCD електронний підручник (планшет) 3. Повний варіант LCD або AMOLED електронного підручника.

У цьому варіанті всі електронні версії підручників, книг та додаткова література завантажені до планшету, обов'язково з потужною батареєю в 4500 mAh і вище та великим екраном. На екранах планшетів всі кольори відтворюються якісно, але сама технологія LCD або AMOLED не дуже корисна для дитячих очей, до того ж далеко не всі планшети великих діагоналей навіть з потужними батареями зможуть впевнено протриматись 6 годин і більше на одному заряді батареї, чого інколи може бути недостатньо, зважаючи на поступове старіння батареї. Окремо варто звернути увагу на ШИМ дисплея, яка надзвичайно неприємна для наших очей - для її перевірки можна скористатись "олівцевим тестом монітора", який описаний в статті про вибір монітора.

В даному варіанті може підійти, наприклад, великий недорогий планшет Prestigio Wize 4131 (вартість до 3000 грн). Звісно, що використовувати брендові моделі планшетів (Samsung, Asus, Apple і т.п.) значно зручніше, ніж бюджетні, але їх можуть дозволити собі далеко не все діти і треба не забувати, що цінні речі можуть елементарно вкрасти. Також можна використати смартфон великої діагоналі з потужною батареєю, наприклад, Doogee BL5500 (вартість до 2500 грн). Хоча використання смартфонів здається більш вигідним, але на екранах менше 6 дюймів працювати буде дуже незручно, хоча і можливо.

4. Використати будь-який смартфон.


Безкоштовний варіант, доступний усім учням, у яких уже є смартфон будь-якої діагоналі. Користуватись сканованими копіями підручників на діагоналях 5 дюймів і менше практично нереально, але майже вся додаткова художня література в текстовому вигляді доступна для завантаження в багатьох місцях і її можна без проблем використовувати на більшості сучасних смартфонів. Так, це не позбавляє від обов'язку носити паперові підручники в школу, але таким чином можна використовувати майже всю додаткову літературу.


5. Просто зачекати.


Починаючи з 2013 року в багатьох школах світу (включаючи ближнє зарубіжжя) вже проводяться експерименти з впровадження спеціалізованих електронних шкільних підручників, хоча від стадії експерименту та власної ініціативи дітей і батьків до масового впровадження в навчальному процесі ще досить далеко, так як через відсутність єдиної ідеї і стандарту до повної інтерактивності підручникам ще далеко, і в даний час мова йде лише про заміну паперового підручника електронним.

Який варіант обрати для електронного підручника?


  • Для середніх і старших класів або якщо коштів небагато, то можна вибрати перший варіант - придбати електронну книжку e-ink і носити лише частину шкільних підручників, де колір має значення, а вже через рік чи два придбати якісні кольорові e-ink електронні книги або використовувати затверджені Міністерством освіти електронні підручники.
  • Якщо коштів не жаль, можна спробувати знайти другий варіант, але є ризик того, що покупка буде невдалою, так як відгуки про сучасну кольорову e-ink технологію не дуже схвальні, тому краще зачекати пристроїв з e-ink ACeP.
  • Якщо хочеться все і відразу, а потенційна шкода для дитячих очей очікується менша, ніж від набитих підручниками рюкзаків на спині, то можна вибрати третій варіант.
  • Якщо фінансовий баланс знаходиться на нулі, то можна спробувати четвертий варіант.
  • Чи варто вибирати п'ятий варіант - швидше ні, ніж так, так як "через рік-два" запросто може стати "через п'ять-шість років" або буде реалізовано не дуже вдало.
Маленька хитрість: у випадку, якщо у Вас вже є планшет або електронна книга, але вони не дуже якісні, тримають заряд батареї дуже мало або Ви переживаєте, що в школі їх можуть вкрасти, можна завантажити в них всі шкільні книжки і використовувати вдома, а паперові книжки залишати в школі в надійному місці. Зранку перед уроками необхідно буде взяти лише необхідні підручники з "надійного місця", після уроків повернути їх назад, а в рюкзаку носити лише зошити. Звісно, що для перегляду вдома електронних копій підручників також можна використовувати персональний комп'ютер або ноутбук.

Найкращі сайти з прямими посиланнями на файли для електронних підручників


(пошукові слова для цього розділу - електронні шкільні підручники, 2020, 2021, скачати, скачать, завантажити, онлайн, безплатно, безкоштовно, 1 клас, 2 клас, 3 клас, 4 клас, 5 клас, 6 клас, 7 клас, 8 клас, 9 клас, 10 клас, 11 клас, Алгебра, Англійська мова, Біологія, Всесвітня історія, Географія, Геометрія, Етика, Інформатика, Історія України, Зарубіжна література, Математика, Основи здоров'я, Правознавство, Праця, Природознавство, Російська мова, Українська література, Українська мова, Фізика, Хімія)

Згідно ст.53 Конституції України держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах, тому доступ до усіх шкільних підручників, рекомендованих Міністерством освіти, в тому числі їх електронних версій, не може обмежуватись ніяким чином, відповідно, вільне завантаження текстових, сканованих та інших версій шкільних підручників є повністю законним.

Варто зауважити, що додаткові матеріали обов'язково захищені авторськими правами, тому для їх завантаження необхідно мати дозвіл правовласника.

Електронні версії шкільних підручників можна знайти і завантажити в багатьох місцях Інтернету, але будьте уважні, так як здебільшого посилання будуть непрямими, заплутаними або навіть шкідливими. В списку нижче підібрані найкращі безпечні сайти з підручниками, більшість файлів з яких доступні для прямого завантаження в форматах DjVu і PDF. Для перегляду підручників на пристроях з операційною системою Android рекомендується використовувати програму EBookDroid, для Windows - WinDJView и Adobe Reader (для останніх двох вибирайте вибіркове встановлення, щоб не встановлювати рекламні додатки). Сайти активно змінюються і якщо не виходить знайти або нормально завантажити підручник з одного сайту, то спробуйте на іншому.

https://imzo.gov.ua/ Сайт ДНУ "Інститут модернізації змісту освіти" - чудове місце, де є практично всі сучасні підручники в електронному вигляді і з прямими посиланнями на їх завантаження.

http://pidruchnyk.com.ua/ Дуже зручний сайт як для перегляду в режимі онлайн, так і для завантаження підручників (прямі посилання під вікном онлайн-перегляду).

http://portfel.info/ Для завантаження електронної копії підручника необхідно на його сторінці клікнути "СКАЧАТИ".

http://www.geneza.ua/ Сайт видавництва "Генеза" розміщує якісні копії шкільних підручників в вільному доступі. Для завантаження необхідно клікнути по зображенню потрібного підручника і вибрати "Сохранить ссылку как.." або подібний пункт меню.

У випадку, якщо якість завантаженого підручника невисока - пошукайте його на інших сайтах зі списку вище, дуже висока вірогідність, що там знайдеться набагато якісніший екземпляр


Если понравилась статья, то поделитесь с теми, кому она нужна. Спасибо
Компьютеры и ноутбуки Планшеты и телефоны Обзоры, тесты, рейтинги Игры и Интернет Полезности Как выбрать В закладки